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논문 기본정보

반응표면분석에 의한 단감식초 제조조건의 모니터링

논문 개요

기관명, 저널명, ISSN, ISBN 으로 구성된 논문 개요 표입니다.
기관명 NDSL
저널명 東아시아食生活學會誌 = Journal of the East Asian Society of Dietary Life
ISSN 1225-6781,2288-8802
ISBN

논문저자 및 소속기관 정보

저자, 소속기관, 출판인, 간행물 번호, 발행연도, 초록, 원문UR, 첨부파일 순으로 구성된 논문저자 및 소속기관 정보표입니다
저자(한글) 정용진,서권일,이기동,윤광섭,강미정,김광수,동국전문대학 전통발효식품과,동국전문대학 전통발효식품과,동국전문대학 전통발효식품 과,효성카톨릭대학교 식품공학과,영남대학교 식품영양학과,영남대학교 식품영양학과
저자(영문)
소속기관
소속기관(영문)
출판인
간행물 번호
발행연도 1998-01-01
초록 To utilize deteriorated sweet persimmon effectively, response surface methodology(RSM) was used to determine the optimal vinegar fermentation conditions and monitored by a divided two stage fermentation. The optimum conditions for maximum alcohol content were obtained when the first stage (alcohol fermentation) was carried out with an initial sugar concentration of 18.5$^{ circ}$Brix, agitation rate of 140.8 rpm, fermentation time of 127.6 hr. When sugar concentration was 14$^{ circ}$Brix maximum alcohol content(7.1%) was predicted at fermentation conditions of 160 rpm in agitation rate, 140hr in fermentation time. The optimum conditions for maximum acidity were obtaiend when second stage(vinegar fermentation)was carried out 249.5 rpm in agitation rate, 148.8 hr in fermentation time. Predicted values at the optimum conditions were similar to experimental values.
원문URL http://click.ndsl.kr/servlet/OpenAPIDetailView?keyValue=03553784&target=NART&cn=JAKO199811919655999
첨부파일

추가정보

과학기술표준분류, ICT 기술분류,DDC 분류,주제어 (키워드) 순으로 구성된 추가정보표입니다
과학기술표준분류
ICT 기술분류
DDC 분류
주제어 (키워드) persimmon vinegar,response surface,acetic acid fermentation,alcohol fermentation